/* KAPCSOLAT */ ÁSVÁNYTÚRA.HU
ÁSVÁNYTÚRA.HU   -   HARMADIK TÚRÁNK

Mátraszentimre, 2014. november 15.

Mátraszentimre, 2014. november 15.


Legutóbbi ásványgyűjtő túránkat november 15-én a mátraszentimrei bánya meddőhányóján tartottuk. Mire mi, szervezők felértünk a múzeum épületéhez az előre megbeszélt, 10 órai találkozóhoz, már több tucat gyűjteni vágyó várakozott ránk, végül összesen 45-en voltunk. Nemcsak a Mátra környékéről jöttek el hozzánk, hanem Jászberényből és Csepelről is érkeztek pár fős csapatok. A társaság korfája is igen széles tartományt ölelt föl, nagyjából 0,4 és 60 év között minden korosztály képviseltette magát.

A felszerelések (olasz katonai hátizsák, kalapács, ásó, véső) szétosztása után 10 percnyi gyaloglással el is értük a meddőhányót. Itt egy rövid geológiai ismertetést követően a kis csapatok kiszemelték a számukra legszimpatikusabbnak tűnő helyet és szorgosan nekikezdtek a hányó bontásának.

A kitartó gyűjtésnek meg is volt az eredménye (melyben az óvodás korosztály volt a legsikeresebb), tucatnyi szebbnél szebb fenn-nőtt vagy tömeges ametiszt, valamint kalcedon, galenit és szfalerit landolt a hátizsákokban. Sikerrel zártuk a napot, mindenki kicsit megfáradva, de boldogan, új élményekkel és tapasztalatokkal felvértezve indult haza.

Következő gyűjtőtúránkat november 22-ére, szintén szombati napra tervezzük Gyöngyöstarjánra.